Nemoci

26.11.2010 23:12

 

Nejznámějšími problémy při chovu těchto ryb jsou nemoci zažívacího ústrojí. Mohou být způsobeny bičíkovci rodů Hexamita, Spironucleus , kteří normálně obývají komensálně zažívací trakt. Při fyziologické poruše dochází k jejich přemnožení, ryby mají dlouhé bílé výkaly, nepřijímají potravu, provádějí kývavé křečovité pohyby. V konečné fází se neustále uvolňuje výstelka střeva i s parazity a ryba tak má znemožněno trávení. Navíc mohou být napadeny i další orgány.a úhyn je pak velice rychlý.Tento typ nákazy většinou napadá celou obsádku nádrže, ryby proto léčíme ve společném akváriu. Používáme preparáty obsahující účinnou látku metrandizol ( lék Entizol), ornidazol (Tiberal), dávkování 1 tableta na 40-60 litrů vody. Ryby necháme v lázni min. 7 dní, každý druhý den vyměníme 1/3 vody a přidáme 1/3 původní dávky. Teplotu zvýšíme na 30°C. Vodu i osolíme, můžeme až 0,5 kg na 100 l. Pokud ryby přijímají potravu, lehce krmíme umělým krmivem. Léky můžeme zkombinovat i s přípravky Sera Baktopur direct, Terap AB od firmy Aquar, potlačujícími případné bakteriální komplikace, dávkování tableta na 50 l. Dobrým přípravkem je i Terap SH firmy Aquar, dávkování podle návodu.

Zatímco se nákaza bičíkovci dá poměrně dobře vyléčit, bakteriální infekce trávícího ústrojí představuje větší problém.Postiženy jsou převážně jednotlivé ryby, které léčíme odděleně v menší nádržce. Nemoc se projevuje většinou zvětšením břišní dutiny, oči jsou lehce vypoulené, dýchání je namáhavé a hluboké. Rybě selhávají ledviny a veškeré vnitřní „prostory“ jsou naplněné vodnatým exudátem. Léčíme přípravky Sera Bactopur direct, Terap AB, dávkování podle návodu, přidáním léku na bázi metrandizolu nemůžeme prakticky nic zkazit.Osolíme vodu a zvýšíme teplotu, intenzivně vzduchujeme. Ryby nekrmíme a to i po poměrně dlouhou dobu třeba i 14 dní. Pokud vše probíhá dobře, tak po týdnu otok splaskne a ryba začíná vypadat normálně, po dalším týdnu až 14 dnech jí můžeme prohlásit za zdravou a vrátíme jí zpět do společného akvária. V případě onemocnění více ryb najednou, léčíme celou obsádku.

Kromě již výše zmíněných onemocnění, může ryby napadat celá škála parazitů, osídlujících především pokožku a žábry ryb. Zmíním se jen o některých nejznámějších.

Relativně běžným je kožovec rybí (Ichtyophtirius multifilis). Tento nálevník osídluje pokožku a projevuje se až 1 mm velkými světlými tečkami. V posledních stadiích onemocnění ryba vypadá jako posypaná krupicí a hyne celkovým vyčerpáním, druhotným zaplísněním ranek a otravou metabolickými zplodinami nálevníků. K léčbě existuje celá škála přípravků, například Terap IDG, Sera Costapur, Exit, Anti-Ichtin, tyto přípravky jsou většinou na bázi malachitové zeleni. Můžeme ovšem použít i léky obsahující chinin (Terap Chin), který je k rybám šetrnější a parazité vůči němu nemohou být rezistentní. Léčba je poměrně úspěšná, důležité je začít v čas. Opět pomůže i zvýšení teploty vody a přidání soli. Z dalších nálevníků se můžeme setkat s druhy rodů Chilodonella, Trichodina, Tetrahymena. Ryby jsou nejprve neklidné a otírají se předměty v akváriu, posléze se na pokožce vyskytne bělavý zákal a pokožka se začíná v cárech odlupovat, ploutve jsou roztřepené a posléze slepené. K léčbě použijeme stejné přípravky jako v případě kožovce. Z bičíkovců ryby napadá hlavně Ichtyobodo necantrix (syn. Costia), příznaky jsou podobné jako v předchozím případě, léčba je stejná.

Z rostlinných bičíkovců je velice nepříjemným parazitem Piscinoodinium pillularis patřící mezi obrněnky (Dinoflagellata). Na rybách se projevují jako velmi malé bílé tečky na kůži i na ploutvých, v posledním stadiu se pokožka při vhodném úhlu dopadu světla jako by sametově leskne. Ryby jsou nejprve neklidné, otírají se, v posléze se jen na místě kolébají a hynou otravou metabolickými produkty parazita. K léčbě používáme přípravky obsahující sloučeniny mědi např Sera Oodinium pur, Anti- Oidin, Oodinex, nebo Terap IDG. Velice účinný je i Terap Chin, obsahující chinin. Podmínkou úspěšné léčby je zvýšení teploty a přídavek soli.

Z živočišných parazitů se můžeme ještě setkat se žábrohlísty rodu Dactylogyrus napadajícími žábra ryb, což se projevuje zrychleným dýcháním a následnou smrtí udušením. Na kůži mohou parazitovat žábrohlísti rodu Gyrodactylus, které můžeme pozorovat jako velmi drobné bílé čárky. Léčíme přípravkem Terap FD.

Další nemoci mohou být způsobeny plísněmi, většinou se projevují jako bílé chomáčky nebo vlákna na kůži ryb, často druhotně osídlují drobná poranění. Nejčastěji se jedná o zástupce rodů Saprolegnia a Achlya.Terapii provádíme přípravky obsahujícími acriflavin např. Sera Mycopur, Anti- Mykotin, Terap ARM. Zvýšení teploty a přídavek soli je samozřejmostí.

Bakterie nemusejí napadat jen trávící ústrojí, nebezpečné jsou bakteriální zákaly kůže, rozpady ploutví, infekce žaber, nekróza tlamky a kůže. Příznaky jsou podobné jako při invazích prvoků, ryby se snad jen více kolébají, kůže se odlupuje ve větších cárech a je vyšší produkce slizu. K léčbě použijeme Terap AB, Terap ER, Sera Bactopur direct.

Problematika onemocnění je velice obsáhlá a svým rozsahem přesahuje možnosti mých stránek. Pro případné hlubší studium mohu doporučit např. knihu S. Franka Akvaristika (Práce 1984) a jinou odbornou literaturu.

Lépe je ovšem nemocem předcházet. Udržujeme proto akvárium v náležité čistotě, ryby krmíme kvalitní potravou, nevystavujeme je přílišným stresům. Vycházíme z předpokladu, že zdravá a silná ryba je mnohem odolnější. Při případných problémech se kromě chemoterapie spoléháme na zvýšenou teplotu a sůl, která funguje i jako preventivní prostředek. Rybky si kupujeme pokud možno od dobrého chovatele. Má- li chovné ryby v pořádku, je velice pravděpodobné, že mladé budou také. Nové rybky ke stávajícím raději přidáme až po týdenní karanténně v jiné nádrži. Ryby na kterých se nám něco nezdá je lépe nekupovat. Možnost nemoci a následné léčby je velice pravděpodobná a výsledek je vždy nejistý. 

Autor:Martin Pařízek